Öncelikle başlangıçta kötü yaptıysanız üzülüp pes etmeyin, zamanla eliniz alışacak ve çok daha iyi işler çıkaracaksınız. Şimdi geri kalan tavsiyeleri maddeler halinde sıralayacağım;
• dişin boyutlarını belirledikten sonra hata payı da bırakarak elinizdeki sabunu küçültün. Hem zamandan hem de paradan tasarruf edersiniz.
• dişi yontmaya kron kısmından başlamak daha iyi olacaktır. Çünkü kök yapmak kolay.
• elinizdeki spatülleri iyi tanıyın. Hangi ayrıntıda hangisini kullanabileceğinizi pratik yaptıkça keşfedeceksiniz. Herkesin yöntemi, tutuşu başka. Nasıl kullanacağınız size kalmış. Misal ben ateş spatülünün keskin olmayan kısmını daha çok kullanıyorum. Spatüller bir zaman sonra parmağınız gibi olacak :)
• kesinlikle keskin geçişler bırakmayın. İnsan vücudunda o kadar keskin bir parça yok. Olabildiğince yumuşatın kenarlarınızı. Bu ekstra puan demektir.
• okluzale çok derin girmeyin. Yavaş yavaş tüberkülleri oluşturun. Tek seferde yapıp kurtulamazsınız ne yazık ki :’)
• sabunu yontarken de parlatmak detayları iyi görmenizi sağlayacaktır. Hatta yukarıda bahsettiğim yumuşatma işlemini parlatmak için kullandığınız nesneyle de yapabilirsiniz. İnce kadın çorabı ve sateni eksik etmeyin.
• diş üzerinde çizikler bırakmamak için parlatmaya özen gösterin.
öncelikle bu iş için el yeteneğinin gerektiğini söyleyenler, iddia edecek olanlar mutlaka çıkacaktır. siz lütfen onlara inanmayın bu tamamen bir pratik işidir. kimi insanlar 2 kere sabun oyduğunda kimi insanlar 6 kere oyduğunda eli alışır.
••• en önemlisi ama hepimizin başlarda yaptığı bir hata olarak: özellikle maxillar santral ile başladığımızda dişlerin kaşık/ kürek gibi şeylere benzememesi gerekiyor :) konkavlıkları konvekslikleri abartmadan yapmamız gerekiyor :)
• servikali çok derin yapmamaya çalışın (bu konu yüzünden kim bilir kaç kez puanım kırılmıştı). kuron ve kök arasında boğum gibi geçiş olmaması gerekiyor, hafif bir geçiş olmalı.
• youtube üzerinden mutlaka videolar izleyin.
•neredeyse her diş için dikkat etmeniz gereken püf noktalar vardır. (carabelli tüberkülü, distal cusp, kök yönü vb) bunları minik bir kağıda not almanızı tavsiye ederim. sabunu oyarken insanın aklından çıkabiliyor ve geri dönüşü olamayabiliyor bazen.
• size uygun markayı iyi seçin. herkes farklı bir marka tavsiye edecektir. bence sırayla hepsini deneyin. herkesin çok övdüğü hacı şakir bana çok sert gelmişti ve sürekli kırılıyordu, dalan'a geçince rahatlamıştım.
• patlatmaya çok ama çok özen gösterin. notlama sırasında çok fazla dikkat ediliyor. spatül izinin kalmaması, sabun yüzeyinin mat olmaması vs önemli. ince kadın çorabını çok efektif kullanamamıştım, saten çok daha iyi işimi görmüştü.

minik bir ek bilgi: kırılan bir sabunu yapıştırmak çok ama çok zor oluyor yani dayanıklı olmuyor maalesef. sıcak su sabun tozlarını karıştırıp kırılan kökü yapıştırmıştım. daha sonra da patlatınca kırık belli olmamıştı, en azından günü kurtarmıştı.
Dişin zımparasını,pudrasını,benzinini, patlamasını her bir zımbırtısını iyice yapın elinizdeki malzemeye göre.Hatası çok olup pürüzsüz duran dişlerin az hatalı-parlatılmamış dişlerden yüksek olduğunu gördü bu gözler
(bkz:ölsem de kurtulsam)
Dişin mesial, distal, bukkal, lingual ve insizalinden resimlerini çizin. Üzerindeki kontur kretleri, konkav yerleri, kron-kök eksenini, oklüzal özelliklerini iyi not edin. Yani yontmadan evvel bir ön hazırlık yapın. Yontarken bu rehber çizimlerden faydalanın.
Tarafımdan denendi, birinci sınıf telafisiz geçildi.
Hep yetenek işi derler ama yetenekten çok pratik ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Pes etmeden çok yapmak gerekiyor. Sabır işidir.

Sabununuz kuru olmamalı yoksa çok zorlanırsınız, hatta yapamazsınız, istediğiniz şekilleri vermek imkansız hale gelir. Sabunlarınızı ve yaptığınız dişleri mutlaka hava almayacak şekilde koruyun.

En önemlisi çok iyi parlatmak. Hocalarımız da derdi kötü diş yapsanız bile çok iyi parlatın diye.

Gözlük bezi kullanın arkadaşlar. Gerçekten çok iyi parlatıyor.
Serçe parmağınızın tırnağını uzatın ve servikalleri onunla açın kesinlikle daha kontrollü ve etkili
mutfak süngeri kullanmayın, dalan kullanmayın, benim tecrübelerime göre en iyi sonucu duru veriyor. düzeltmek istediğiniz zaman parmağınızı ıslatıp spatül çiziklerini yok edebilirsiniz. kadın çorabı ve keten parlatmak için ideal. her zaman çevrenizde sizden daha iyi yapan olucaktır onlar telafisiz geçer zaten anlarsınız kim olduğunu, onunkini taklit etmeye çalışın, her asistan kendi tarzı neyse öyle dişler yapmanızı ister. servikalde çok boğumlamayın meşaleye benziyor sonra. üst 1.moların transvers sırtı hep unutulur oblik sırtı yaparken. siz unutmayın. kolay gelsin