Restoratif işlemlerde önem arz eden kavram. Orantısal olarak: bağlanılan yüzey sayısı / bağlanmayan yüzey sayısı diye ifade ediliyor. C faktörünün yüksek olması restoratif malzemenin bağlanma kapasitesini azaltacağı ve büzülmeyi arttıracağı söylenmektedir. Özetle c faktörünün düşük olması istenir.
Tabakalama tekniği olarak geçtiği de bilinir. Kısaca demek istediği ise dolgu materyalini kaviteye lap diye tamamını doldurup polimerize edersen, polimerizasyon büzülmesinin oranı daha fazla olur. Bu da bilindiği gibi sekonder çürüklere neden olacaktır. Ama küçük parçalar halinde kaviteye yerleştirip polimerize edersen canım daha az polimerizasyon büzülmesi ve daha az sekonder caries riski :) evet evet birbirine yapışıyor merak etme :D. Ayrıca günümüzde bu tabakalama tekniği ile zaman kaybedemem ben diyenler için
(bkz:bulk fill kompozit)
Tabakalama yöntemiyle dişin mine , dentin ve incisal kısımlarını restore ederiz. Bu şekilde tabakalama yöntemi ile yaparsak, c faktörü düşük olur, büzülme minumuma iner, bağlanma daha da fazla olur ve uzun ömürlü ve estetik restoratif bir işlem gerçekleştirmiş oluruz (sekonder çürüksüz) haa ben bu tabakalama yöntemini yapamam , o kadar vaktim yok , orta hallli birşey yapayım derseniz seviyelenebilen bulk fill kompozitler var kulzer bulk flow ve dentsply sdr gibi. 5 mm kavitelere kadar sorunsuz doldurup restorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz.