3. sınıfın 2. dönemine yavaştan yaklaşırken, değerli büyüklerimden klinik gözlemin püf noktaları nelerdir, nasıl daha verimli bir gözlem geçirebiliriz, son yılların eğitim sıkıntıları sebebiyle teorik ve pratik bir takım eksiklikler mevcutken nasıl bu eksiklikler üzerine verim sağlayabiliriz bunları sormak istiyorum. bir de fakültenin yanı sıra özel kliniklerde de gözlem yaparken önereceğiniz şeyler nelerdir?
muhtemelen ilk önereceğim şey bulduğun her zamanı değerlendirmektir. yani ne kadar gözlemleyebilirsen o kadar vaka görürsün, hastalığa göre değil hastaya göre hareket etmeyi öğrenirsin. klinik gözlemin ara ara uğrayarak değil de disiplinli bir şekilde yapılması gereken bir şey olduğunu düşünüyorum tecrübelerime dayanarak. özel bir klinikte yapılan gözlemde ilk bakılması gereken kliniğin ortamı, hekimin bilgiyi aktarış şekli ve kendine bir şeyler katabileceğine emin olmandır. bundan sonrası zaten sen vaka gördükçe çorap söküğü gibi gelir, kliniğe geçtikten sonra gördüklerin teorikle ve pratikle de birleştiğinde iyice oturmaya başlar, asıl o zaman anlarsın zaten doğru yolda olduğunu :)
dışarda yapılan gözlemde hekimin güvenini kazanırsan ufak ufak pratiğe de başlayabilirsin, bu çok daha büyük avantaj olur. ama dışarıda hasta bakmasan bile yine de çok vaka görmek stajlara daha geniş bakabilmeni sağlar ve bu da özgüvenini yerine getirir ilk staj tedirginliğini atar üstünden.
ha şunu da ekliyim, ne kadar dışarıda hasta bakarsan bak fakültede hocaların ve asistanların olduğu kliniğe adımını atıp hasta başına oturduğunda ilk etapta engellenemez bir stresle başa çıkman gerekecek, çok da şeyapmamak lazım normaldir alışınca geçer..:))